keskiviikko 10. helmikuuta 2010

Evankeliumit pähkinänkuoressa

Jatkan tenttiin lukemista.
Uuden Testamentin evankeliumit tiivistettynä:

Matteus:
Matteuksen evankeliumia voisi kutsua yhdyssiteeksi Vanhan ja Uuden Testamentin välillä, koska se linkittää Jeesuksen toiminnan Vanhan Testamentin profeettojen ennustuksiin. Matteus on etupäässä kirjoitettu juutalaiskristityille ja se siteeraa Vanhaa Testamenttia paljon ja olettaa lukijan tuntevan juutalaiset tavat. Evankeliumin on kirjoittanut tullimies Matteus, joka oli yksi Jeesuksen kahdestatoista opetuslapsesta. Se on kirjoitettu arameaksi ja sen jälkeen kreikaksi. On mahdollista, että joku muu on toimittanut Matteuksen evankeliumin kreikannoksen.
Matteuksen evankeliumissa Jeesuksen elämä voidaan jakaa kahteen osaan: Yleinen hyväksyminen ja suosio sekä suosion lasku ja yleinen hylkääminen.
Läpi evankeliumin Matteus osoittaa Vanhan Testamentin profetioiden toteutuneen Jeesuksessa, tämän vuoksi evankeliumin otsikko voisikin olla: Jeesus on Messias. Matteus antaa erityistä painoarvoa Jeesuksen opetuksille, puolet evankeliumista kertoo Jeesuksen opetuksista. Tämän lisäksi Matteus korostaa myös kuninkuutta ja valtakuntaa.

Markus:
Markuksen evankeliumi korostaa Jeesuksen dynaamista toimintaa. Markus antaa elävän kuvan Jeesuksesta ja Hänen toiminnastaan sekä haastaa Jeesuksen seuraamiseen. Markuksen kirjoittaja on todennäköisimmin Johannes Markus, joka tunnetaan Paavalin ja Banrabbaan "salkunkantajana". Markus oli Pietarin läheinen työtoveri ja todennäköisesti Markuksen evankeliumi on Pietarin silminnäkijätodistus. Markus oli oppimaton ja se näkyy kömpelössä kieliasussa. Markuksen evankeliumissa välittyy välitön toiminta, Markus käyttää usein sanaa 'euthus', välittömästi, heti, juuri nyt. Se tuo esille Jeesuksen tehtävän määrätietoisuuden ja kiirellisyyden.

Luukas:
Luukkaan evankeliumissa Jeesus esitellään pelastajana, vapahtajana ja kärsivänä Kristuksena. Luukas painottaa kääntymisen välttämättömyyttä. Otsikko voisi olla Jeesus vapahtaa. Luukkaan evankeliumi on historiallisesti tarkka kuvaus, hän mainitsee useita historiallisia yksityiskohtia. Evankeliumin kirjoitti Luukas, joka oli korkeasti koulutettu ei-juutalainen, mikä myös näkyy hänen teksteissään. Paavali kutsuu Luukasta "rakkaaksi lääkäriksi".
Luukas painottaa erityisesti Jeesuksen ihmisyyttä. Hän osoittaa, että Jeesus koki kaiken, mikä liittyy ihmiselämään. Erityispiirteenä Luukas toi esiin Jeesuksen hyväksyvän suhtautumisen naisiin, lapsiin ja köyhiin (täytyy ymmärtää ajan tavat!). Jeesus tuli syrjittyjä ja sorrettuja varten, Hän tuli etsimään ja pelastamaan sitä, mikä kadonnut on (19:10). Luukas korostaa myös Pyhän Hengen työtä.

Johannes:
Johanneksen evankeliumi poikkeaa täysin synoptisista evankeliumeista (Mark.,Matt.,Luuk.). Johanneksen evankeliumissa on erityistä hengellistä syvyyttä ja on kirjoitettu siksi, että "uskoisitte Jeesuksen olevan Kristus, Jumalan poika, ja että teillä, kun uskotte, olisi elämä hänen nimensä tähden". Useimpien tutkijoiden mukaan evankeliumin kirjoitti apostoli Johannes. Hän oli Jeesuksen "läheisin" opetuslapsi ja muodosti Pietarin ja Jaakobin kanssa lähimpien opetuslasten "sisäpiirin". Johannes on kirjannut myös ylös paljon henkilökohtaisia keskusteluja Jeesuksen ja eri ihmisten välillä.
Yksi Johanneksen pääteemoista on usko. Evankeliumissa on huomattavissa uskon kasvaminen ja kehittyminen. Uskon sisältö oli muuttunut pelkästä ihmeiden uskomisesta kokosydämiseen antautumiseen. Johannes käyttää paljon vastapareja ilmaisemaan tarkoitustaan, esim. usko ja epäusko. Johannes keskittyi myös paljon Jeesuksen tekoihin. Johannes tuo myös ehkä selvimmin esille Jeesuksen jumaluuden.

6 kommenttia:

pau kirjoitti...

Johanna.
Kiitos tosi paljon noista teksteistä. Tosi asiaa ja tosiasiaa:)

Itse luin juuri kirjasen Nehemiasta, ja siinä puhuttiin jonkin verran juuri tuosta 400 vuodesta, jonka aikana lähinnä odotettiin Messiasta, oli ikään kuin sela-vaihe seurakunnan elämässä, näin ajattelen. Ymmärrettiin, että jotain on tapahtumassa, mutta ei voitu tarkkaan tietää, millä hetkellä.
Temppelissä odottivat vanhukset, joille Herra oli sanonut, että he tulevan näkemään Messiaan ennen kuolemaansa, ja niin tapahtui.
Jatka opiskelujesi pohdintaa, se opettaa meitä muitakin!
Jumalan siunausta päivääsi
ja iloa Herrassa :)

Anonyymi kirjoitti...

Hei Johanna!
Kiitos Johanna,kun olet jakanut näitä tentti kirjoituksia meidän kanssamme.Tästä löytyi niin paljon asioita,että niistä voisi kirjoittaa vaikka miten pitkän kommentin sulle,mutta haluan sanoa,että sain tästä taas paljon hyvää♥

Herramme Jeesuksen varjelusta ja kauniita asioita sinulle!:)

Johanna Laakso kirjoitti...

Hei Paula!
Kiva, kun kävit lukemassa! Tuo 400 vuoden hiljainen odotusaika on erittäin mielenkiintoinen! Olenkin kirjoittanut tästä jossakin aiemmassa tekstissäni, mutta minulla on jo jonkin aikaa ollut hengellisesti sellainen odottava tunne. Ikäänkuin jotakin olisi ilmassa, mutta en aivan saa siitä kiinni. Koen hyvin vahvasti, että on todella aika pyhien rukoilla, mutta samaan hengenvetoon tunnustan, että itse olen laiminlyönyt tätä tunnetta erittäin pahasti. Tämä yksinhuoltajan arki imaisee yllättävän helposti ajantajun. Mutta uskon erittäin vahvasti, että Suomeen on tulossa kovat ajat. Sen mukana uskon tulevan myös herätyksen. Olisi mielenkiintoista kuulla, josko sinulla olisi samanlaisia odottavia tunteita :)
En tiedä, onko vieraskirjasi taas avoin, mutta voisin tietysti kirjoittaa sinulle sähköpostiinkin. Sanon kuitenkin tässä, että olen useamman kerran jo käynyt vierailulla blogissasi ja olen syvästi, syvästi liikuttunut sinun ja miehesi tarinasta. Sinun uskollisuudesta ja hoivastasi. Ja miehesi uskosta, olosuhteiden yli ja hänen hengellisestä tuestaan sinua kohtaan ja toisin päin.
Toivon teille kaikkea parasta ja siunausta arkielämäänne ♥

Johanna Laakso kirjoitti...

Hei Kata!
Kiva, kun löysit itsellesi jotakin täältä :) Raamatun tausta ja ajan ja kulttuurin ymmärrys avaa Raamatun sanaa aivan eri tavalla, syvemmin. Siihen on syytä jokaisen tutustua :) Valitettavasti en jaksanut tänään kirjoittaa kaikista kirjeistä tiivistelmää, ehkä sen vielä teen joku päivä.
Kirjoitin muuten sinulle vastauksen Facebookissa lähettämääsi viestiin, mutta en tiedä saapuiko se koskaan sinulle perille asti. Minulla fb on tökkinyt todella pahasti viime aikoina eikä läheskään kaikki viestit eikä kommentit ole koskaan saapuneet määränpäähänsä. Jos et ole saanut mitään vastausta inboxiisi, laita minulle viestiä, niin kirjoitan uudelleen. Siunausta sinulle ystävä ♥

Kirsti kirjoitti...

Hei Johanna!Ajattelin tuoda jonkun ajatuksen, kun olen lukenut kirjaa, Avain testamentteihin.
Miksi meillä on neljä
evankeliumia? Yksi tai kaksi"kuvaa"
ei olisi voinut antaa täydellistä kuvaa Kristuksen elämästä.Evankeliumeissa kuvataan Jeesuksen neljää erilaista tehtävää.
Hänet esitetään Matteuksessa kuninkaana, Markuksessa palvelijana, Luukkaassa Ihmisen Poikana. Johanneksessa Jumalaen Poikana,
Evankeliumissa on paljon yhteistä: kukin niistä esittää Kristuksen maanpäällistä elämää, kuolemaa ja ylösnousemusta.
Hänen opetuksiaan ja ihmetekojaan.
Jokainen kirjoittaja esittää erilaisen kuvan Herrastamme.
Hienoa,kun teit näitä kiinnostavia tenttikirjoituksia.
Toivon sinun voivan hyvin!
Jeesus kanssasi! ♥

Johanna Laakso kirjoitti...

Hei Kirsti!
Tosi kiva, kun kävit täällä kommentoimassa! Olen samaa mieltä, että 4 evankeliumia ovat rikkaus. Vaikka niistä löytyy paljon samaa, ne esittelevät Kristuksen eri puolia. Olisi mielenkiintoista joskus kuulla, mitä lukemasi kirja paljastaa Uuden Testamentin kirjoituksista.Ehkä joskus kirjoitat jotakin tiivistelmää.
Paljon siunausta sinulle Kirsti!